logo
Vali periood
Otsi kaardilt
Menüü

Rahvusvaheline näitus SUPERORGANISM / International exhibition SUPERORGANISM

R 18.10.2024 18:00 - L 23.11.2024 23:59
Tartu Aparaaditehas
Rahvusvaheline näitus SUPERORGANISM / International exhibition SUPERORGANISM
Tartu Aparaaditehas
18.10–23.11.2024
Tegu on tasuta sündmusega, kuhu tasuta piletit ei ole vaja välja võtta.
 
MagiC Carpets on Loov Euroopa rahastatud rahvusvaheline kunstiprojekt, milles osaleb ühtekokku 20 Euroopa kultuuriorganisatsiooni. "Superogranism" on selle kulminatsioon.
 
Enam kui sajandi eest kasutusele võetud superorganismi mõiste kirjeldas esialgu ühtse tervikuna toimivaid sotsiaalseid putukakolooniaid. Mõiste tähendus on aga ajas laienenud, hõlmates erinevaid bioloogilisi süsteeme, nagu mesilaspered, korallrahud ja isegi inimkeha oma keerulise mikrobioomiga. Selle näituse kontekstis uurib mõiste inimühiskonda kui elavat organismi, ühtsuse ja harmoonia poole püüdlevat kogukonda, seades samas kahtluse alla kollektiivse eksistentsi mõju individuaalsusele. Kandes endas Tartu 2024 väärtusi – omapärasust, jätkusuutlikkust, ärksameelsust ja koosloovust – kutsub „Superorganism” publikut mõtisklema inim- ja mitteinimlike kogukondade vaheliste suhete üle.
 
Näitusel esitletakse 25 alustava kunstniku eriilmelist loomingut. Kõik kunstnikud osalesid aastatel 2021-2024 „Loov Euroopa“ platvormi „Magic Carpets“ raames kunstiresidentuurides, millest sündisid „Superorganismi” teosed. Projektis osaleb 17 Euroopa kultuuriorganisatsiooni. Platvorm „Loov Euroopa” annab alustavatele kunstnikele võimaluse avastada uusi riike ja kultuure ning luua residentuuride jooksul koos kohalike kunstnike ja kogukondadega uusi teoseid, mis toovad esile kohalikke eripärasid. Kunstnike teosed ei loo mitte ainult uusi narratiive, vaid suurendavad ka kultuurilist ligipääsetavust, kaasatust, aktivismi ja osavõttu.
 
Nagu nimigi vihjab, on „Superorganism” ainulaadne, kuna selle on kureerinud 17 kuraatorit 17 erinevast Euroopa riigist. Laiapõhjaline koostöö peegeldab „Magic Carpets“ platvormi mitmekesisust ja horisontaalset otsustusprotsessi.
 
„Superorganismi„ koduks saavad mitmekihilise ajalooga Aparaaditehase seinad. Endisest tehasehoonest on nüüdseks saanud elav kultuurikeskus, mille erinevad ruumid on omavahel ja kollektiivse loovuse kaudu seotud nagu „Superorganismi” eri osadki.
 
Juhtlausega „Me kõik oleme kokku superorganism“ rõhutab näitus ühist vastutust meie planeedi tuleviku eest.
 
***
„Superorganism” tõstab esile ja tähistab platvormi „Magic Carpets”, mis ühendab 17 Euroopa kultuuriorganisatsiooni ning mida kaasrahastab Euroopa Liidu programm „Loov Euroopa“. Sündmus toob Aparaaditehasesse 25 alustava kunstniku mitmekülgse loomingu. Projekti residentuuride raames elasid kunstnikud enda jaoks uutes riikides, kus töötasid koos kohalike kunstnike ja kogukondadega. Loodud teosed põimivad kohalikke lugusid uuteks narratiivideks, mis loovad värskeid võimalusi osaluseks ja aktivismiks. 
Näita rohkemNäita vähem
Üritus Kuupäev / Kell Toimumiskoht  
Rahvusvaheline näitus SUPERORGANISM / International exhibition SUPERORGANISM R 18.10.2024 18:00 Tartu Aparaaditehas
Üritus Rahvusvaheline näitus SUPERORGANISM / International exhibition SUPERORGANISM
Kuupäev / Kell R 18.10.2024 18:00
Toimumiskoht Tartu Aparaaditehas
Hinnainfo
Tegu on tasuta sündmusega, kuhu tasuta piletit ei ole vaja välja võtta.
Toimumiskoht
Tartu Aparaaditehas
Kastani 42 Tartu Eesti
Ürituse korraldaja
Tartu 2024 SA
Raekoja plats 6 Tartu 51003 Tartumaa
tartu2024@tartu2024.ee
reg.nr: 90014885
Üritus Rahvusvaheline näitus SUPERORGANISM / International exhibition SUPERORGANISM
Kuupäev / Kell R 18.10.2024 18:00
Toimumiskoht Tartu Aparaaditehas
Samalt korraldajalt Samas toimumiskohas
Osta pilet Ryoji Ikeda x Eesti Filharmoonia Kammerkoor / Ryoji Ikeda x Estonian Philharmonic Chamber Choir Ryoji Ikeda x Eesti Filharmoonia Kammerkoor / Ryoji Ikeda x Estonian Philharmonic Chamber Choir Eesti Rahva Muuseum, Tartu
Tasuta SUPERORGANISM / Avanädalavahetus / Opening weekend TasutaTasutaSUPERORGANISM / Avanädalavahetus / Opening weekend - Tartu Aparaaditehas
Tasuta Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 tiitliaasta lõpetamine / Closing Event of the European Capital of Culture Tartu 2024 TasutaTasutaEuroopa kultuuripealinn Tartu 2024 tiitliaasta lõpetamine / Closing Event of the European Capital of Culture Tartu 2024 Tartu
Sinu otsing ei andnud tulemust.
Laadimine...
Lae uuesti