logo
Vali periood
Otsi kaardilt
Menüü

Sügisesild Islandile

K 13.11.2024 19:00
Koiva maja, Jõe 4, Räpina

SÜGISTUULEGA ISLANDILE!

 

Eestit ja Islandit ühendavad kultuuriõhtul „Sügisesild Islandile“ kolm silda: elav muusika, toit ja lood.

Island on Eesti jaoks eriline sõber – tegu on riigiga, mis 1991. aastal esimesena tunnustas taasiseseisvunud Eesti Vabariiki. Tänutäheks nimetati Eesti välisministeeriumi esine väljak Islandi väljakuks ning välisministeeriumi aadressiks on Islandi väljak 1.

Üks Eesti ja Islandi viimase kolme aastakümne kokkupuutepunkte on muusikaõpetus. Nimelt on Islandile toimunud lausa “eestlastest muusikaõpetajate invasioon”, sest huvi muusikaõppe vastu on Islandil kõrge ning eestlased oma hea ettevalmistusega väga hinnatud õpetajad. Selle väikeriigi muusika huvikoolide õpetajatest olevat sajandivahetusel olnud lausa neljandik Eestist pärit. Mõned muusikaõpetajad on jäänud püsivalt islandlaseks, teised on ühe keele ja kultuuri võrra rikkamana naasnud. Üks neist naasjatest on Mait Trink, kes alustas oma professionaalse muusiku teed Eestis Vanemuise teatri ooperikoori baritonina ning briti saarte folkmuusika koosseisu Folk Highlights Orchestra eestvedajana. Kuus aastat Islandil elanud Mait Trink jagab kultuuriõhtul mälestusi elust vulkaanide, liustike ja kuumaveeallikate maal, kus päikesepaistelisi päevi on väidetavalt aastas ainult kakskümmend ning põhiline aastaaeg on pikk ja niiske talv. Peegeldamaks tema muusikalist kujunemist kultuuride ristteel kuuleme Mait Trinki esituses nii islandi-, eesti- kui ingliskeelseid palasid.

Toidusilla ehitaja Pesa Catering pakub Islandi köögist inspireeritud õhtusöögi. Islandlased ei kujuta saareriigina oma elu ette kalaroogadeta, seega on õhtu menüüs eelroana suitsuforell. Islandil on väidetavalt iga inimese kohta kaks lammast ning pikk traditsioon lambaliharoogade valmistamisel. Nii on ka õhtu pearoaks smooritud lammas laavatuhas küpsetatud kartulitega. Magusa punkti paneb maius, mille põhikomponent on Eestis vast kõige loomulikumalt omaks võetud islandipärane piimatoode – skyr (mida Islandil hääldatakse "skeer” või “skir" ja Eestis "skir"). Skyri võiks kirjeldada kui kohupiima ja jogurti vahevormi. Kuidas see mekib mustikalisandiga koogis, seda tuleb kohapeale maitsma tulla.

Sündmus toimub sümboolselt endises Räpina Muusikakooli hoones tänase nimega Koiva Maja.

Kultuuriõhtute projekt „Kolm silda üle piiri“ on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist. Euroopa kultuuripealinna tegemisi toetavad A. Le Coq, Delfi Meedia, Topauto ja Lux Express. Sarjas toimub 2024. aasta jooksul neli kultuuriõhtut, kus üle võõristuse jõe viivad kolm silda: muusika, toit ja lood. „Sügisesild Islandile“ tõmbab Räpinas joone alla erakordsele aastale Lõuna-Eestis, kui oleme olnud Euroopa kultuuripealinnaks.

 

Foto: Thomas Vonhoegen / Getty Images

Näita rohkemNäita vähem
Üritus Kuupäev / Kell Toimumiskoht Hind  
Sügisesild Islandile K 13.11.2024 19:00 Koiva maja, Jõe 4, Räpina 70.60
Üritus Sügisesild Islandile
Kuupäev / Kell K 13.11.2024 19:00
Toimumiskoht Koiva maja, Jõe 4, Räpina
Hind 70.60
Hinnainfo
Pileti hind 69 €
 
Kestus 3 h.
 
Vanusepiirang 10+
Toimumiskoht
Koiva maja, Räpina
Jõe 4 Räpina vald Eesti
Ürituse korraldaja
Sündmustemeistrid MTÜ
Võhandu tn 28 Räpina 64504 Põlvamaa
info@syndmustemeistrid.ee
reg.nr: 80549711
Üritus Sügisesild Islandile
Kuupäev / Kell K 13.11.2024 19:00
Toimumiskoht Koiva maja, Jõe 4, Räpina
Hind 70.60
Sinu otsing ei andnud tulemust.
Laadimine...
Lae uuesti